Start Uppåt

Hugo Johan Hamilton

Uppåt

 

Uppåt
Program
Verksamhet
Hedersgrenadjärer
Bilder
Panoramabilder
Garnisonen
Historik
Stadgar
Medlem
Medlemsavgift
Kontakt
Länkar

Fältmarskalk Hugo Johan Hamilton

Bild kommer
Porträttet av Hugo Johan Hamilton.

Berättarröst (.mp3)
Berättarröst (.wav)
(ej aktiverad)
Bildspel
(ej aktiverad)
Film
(ej aktiverad)


Fältmarskalk Hugo Johan Hamilton      Ryttarsalen

Fakta

Född 1668 i Västergötland, fänrik redan som 15-åring. Gör karriär vid olika förband i Sverige men även utomlands. Deltar i stora nordiska kriget under Karl XII på kontinenten och blir efter slaget vid Narva 1700 utsedd till regementschef. Chef för Östgöta Kavalleriregemente 1708 – 1747 men tillfångatas vid Poltava och hamnar i rysk fångenskap till 1722.

Fördjupning

Hamilton är född och uppvuxen i högre ståndsmiljö, många i släkten är officerare. Under utlandstjänstgöring kom han att delta i flera slag och belägringar.

I stora nordiska kriget var han med från början och deltog i landstigningen i Danmark och i slagen vid Narva, Düna, Klissow, Punitz, Fraustadt, Holofzin samt Poltava.

Hans hade starka karaktärsegenskaper, oförskräckt, plikttrogen, omutligt rättrådig, erfaren och det gjorde honom till en mycket duglig truppförare och regementschef.

Som chef för Östgöta Kavalleri disponerade han Tuna översteboställe där han avled 1748, 80 år gammal. Han var gift två gånger, andra gången efter återkomsten från den ryska fångenskapen. Det senare bröllopet arrangerades och bekostades av drottningen.


Research: Eric von Boisman

 

Start ] Uppåt ]

Skicka e-post till mats.wallden@minpost.nu med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Copyright © 2005-2011 Livgrenadjärmässens Ideella Förening
Senast ändrad: 21 februari 2011